Rugpijn oplossen? Hier heb je 7 handige tips
“Hoe kom ik van mijn rugklachten af?”
858.600 mannen en 1.169.900 vrouwen. Dit aantal is de laatste jaren alleen maar toegenomen. Ook in de praktijk zien wij steeds vaker dat mensen zich bij ons melden met rugklachten en de hulpvraag hoe ze van hun klachten af kunnen komen. Dit zou enerzijds kunnen komen door dat onze effectieve behandelmethode steeds bekender is geworden bij mensen met rugklachten , maar anderzijds kan het natuurlijk ook komen doordat rugklachten steeds vaker voorkomen in Nederland. Gelukkig zijn er 7 simpele en praktische tips die jou direct kunnen helpen bij het oplossen van jouw rugklachten.
Zo kun je jouw rugpijn oplossen (7 handige tips):
1. Classificeer jouw rugklachten
Het is allereerst belangrijk dat je jouw rugklachten classificeert. Wij onderscheiden rugklachten in specifieke rugklachten en niet-specifieke rugklachten. Specifieke rugklachten zijn rugklachten waar een medische aandoening aan ten grondslag ligt. Voorbeelden hiervan zijn; Bechterevv, Reuma, Stenose, Hernia etc.
Er is in dit geval een medische aandoening waar de pijn in jouw rug een onderdeel van is, dus is een aangepast beleid noodzakelijk. Neem in dit geval contact op met jouw behandelaar alvorens je met deze tips aan de slag gaat. De niet-specifieke rugklachten komen in veel gevallen door overbelasting of door een coördinatieve- of motorische disbalans. Jouw huisarts of jouw fysiotherapeut kan je helpen bij het classificeren van jouw rugklachten. Heb je geen fysiotherapeut? Maak dan een afspraak met onze rugspecialist, zodat hij jou kan helpen bij het oplossen van jouw rugpijn.
2. Breng jouw pijnmomenten in kaart
Probeer goed voor jezelf in kaart te brengen wat de momenten zijn waarop je pijn hebt. Je kunt hierbij de volgende vragen aan jezelf stellen. Heb je altijd pijn? of alleen bij een bepaalde beweging? Zijn jouw pijnklachten gerelateerd aan een gedeelte van de dag (ochtend, middag, avond of nacht)? Voel je pijnklachten tijdens activiteiten? En voel je dit dan aan het begin van de activiteit of komt dit na een tijdje opzetten? Verdwijnt de pijn ook weer wanneer je stopt met deze activiteit?
Kortom; breng het beloop van jouw pijn en de oorsprong van jouw klachten voor jezelf in kaart. Deze vragen helpen je namelijk om jouw rugklachten beter te begrijpen, maar bovenal om een belastingsgrens te bepalen.
Pijn is een belangrijk signaal van het lichaam!
3. Bepaal jouw mobilisatiemomenten
Bij het oplossen van rugpijn zijn er 3 momenten belangrijk om aan te bieden. Mobilisatiemomenten, Trainingsmomenten en Rustmomenten. Met deze formule krijgt jouw rug voldoende prikkels om snel te herstellen.
Mobilisaties zijn vooral gericht op het vergroten van de mobiliteit in jouw rug. Vergroten van de mobiliteit kun je doen in alle bewegingsrichtingen (flexie, extensie, rotatie). Door de pijn in combinatie met immobilisatie (niet bewegen) zal de mobiliteit in jouw rug snel afnemen. Een afgenomen mobiliteit is een factor die het verloop van jouw rugklachten negatief beïnvloedt. Mobiliteitsoefeningen mag je elke dag doen. Als dit pijnverlichting geeft, mag het zelfs meerdere keren per dag.
4. Kies jouw train- / oefenmomenten
Naast het bewaken van de mobiliteit in jouw rug is het ook belangrijk om de belastbaarheid van je rug te vergroten, oftewel jouw rug moet sterker worden. Dit doe je met het toevoegen van trainmomenten. Als het doen van oefeningen pijn doet, kun je beginnen met 2 keer per week. Zodra jouw rug gewend raakt aan de oefeningen kun je de frequentie opbouwen naar 3 á 4 keer per week. Als de intensiteit van de oefeningen hoog is, dan adviseren wij 3 keer per week. Deze oefeningen doe je bij voorkeur op momenten dat je geen pijn hebt.
De meest veilige oefeningen om te starten, zijn gericht op het stimuleren van de intrinsieke musculatuur (de kleine stabiliteitsspiertjes). Deze stabiliteitsoefeningen kun je vinden door te zoeken op stabiliteitsoefeningen rug.
5. Beslis wanneer je gaat rusten
Het hebben van voldoende rust is niet vanzelfsprekend. Die rust moet je echt inplannen. Rust is namelijk het belangrijkste onderdeel van jouw training. Jouw rug wordt niet sterker van de oefeningen zelf, maar van de rust na de oefeningen. Het komt vaak voor dat cliënten pas rusten wanneer ze pijn voelen. Dit is te laat! Pijn is vaak al een overbelastingsverschijnsel, deze overbelasting probeer je voor te zijn. Probeer dus tijdig je rust te nemen. Dit kan alleen als je het inplant. Als je je rust niet concreet en dagelijks inplant is het zeer waarschijnlijk dat je je rug nog dagelijks zal overbelasten. Maak een rustschema voor jezelf en probeer je hier aan te houden.
6. Laat je begeleiden
Probeer altijd te overleggen met specialisten die hier verstand van hebben. Dit kan met jouw huisarts, met jouw fysiotherapeut of met anderen mensen in jouw netwerk die ervaring hebben met rugklachten. Als je liever met onze rugspecialist wilt overleggen dan kan dat natuurlijk ook:
Wil je vrijblijvend een vraag stellen over jouw klachten of over één van bovenstaande tips dan kun je op dit artikel reageren of chatten met al onze specialisten op onze eigen platform.
7. Niet stilzitten !
En de allerbelangrijkste tip, niet stilzetten. blijf op zoek gaan naar de juiste behandeling. Het komt vaak voor dat mensen met rugklachten niets doen. Je went al snel aan de pijnklachten, waarmee de pijn snel chronisch kan worden. Als de pijnklachten chronisch worden, dan verminderd de kans op herstel.