Spier pijn goed of fout
Je kent het wel of beter gezegd je hebt het ooit wel gevoeld !
Spierpijn
Je kent het wel of beter gezegd je hebt het zeker gevoeld na het sporten. Je kan je niet vrij bewegen , ook niet makkelijk uit je bed stappen of het gaat moeizaam om de trappen op en af te gaan. Wanneer je van de trappen af gaat , gaat dat niet zonder een diepe zucht.
Vaak hoor ik mensen zeggen ; ‘ik heb echt spierpijn gekregen door het trainen’. Soms hoor je geklaag dat de spierpijn niet te harden is of je hoort ook weleens dat de spierpijn toch wel een voldaan gevoel kan geven bij bepaalde mensen. Het is dan gelijk een goede work-out, maar wat is een goede work-out met of zonder spierpijn als gevolg.
Ik ben op onderzoek uit gegaan om mij te gaan verdiepen op een vraag die vaak wordt gesteld door de meeste sporters. Als je getraind hebt en een dag daarna geen spierpijn hebt betekend dat dan direct dat je niet goed getraind hebt?
Spierpijn is simpelweg een gevoel van pijn aan de spieren.
Spierpijn kan door een groot aantal redenen ontstaan. één van de veel voorkomende oorzaak is overbelasting van de spieren zoals het bij het sporten optreedt.
Fase van de spierpijn
Spierpijn kan in verschillende stages komen.
- Vroege spierpijn is een brandend gevoel dat ontstaat tijdens of direct na de training. De pijn wordt veroorzaakt door melkzuur dat de vrije zenuwuiteinden prikkelt.
- Verlate spierpijn die treedt pas na 24 tot 48 uur op. De spieren doen pijn en zijn minder belastbaar.
Na dat deze fases voorbij zijn zal je jou weer vrij voelen en kunnen bewegen.
Normaal en niet slecht
Het gevoel van spierpijn hebben is het trainingseffect waardoor wij sterker worden. Precies om deze reden is het idee ontstaan dat je training pas goed is als je spierpijn voelt. Feitelijk is spierpijn normaal en niet slecht voor vele sporters ook een motivatie.
Hierbij heb ik ook een paar tips voor jullie om je spierpijn te verminderen
Foamroller
- Na een intensieve training staan de spieren op spanning. Een foamroller stimuleert de spieren net als een massage, de bloeddoorstroming in de spieren. Het is belangrijk dat je met je volle gewicht een spier pakt. Een goeie methode als je spierpijn wilt minderen.
- Eiwitten zijn belangrijk voor het herstel van de spier. Door intensieve training ontstaan er kleine spierscheurtjes. Door het innemen van eiwitten worden deze scheurtjes opgevuld, waardoor je spieren kunnen herstellen en groeien.
Eiwitten haal je uit voeding bv: kip, kwark,biefstuk en ei er zijn nog meer producten dat eiwitten bevatten natuurlijk maar alvast een voorbeeld.
- Voldoende (nacht)rust is ontzettend belangrijk, zeker na een intensieve work-out.
Uitonderzoek heeft gebleken dat je meer last van spierpijn hebt wanneer je te weinig slaapt. Je spieren herstellen na een intensieve work-out voornamelijk tijdens het slapen.
- Mijn laatste tip en zeker niet de moeilijkste blijf lekker in beweging.
Misverstand
Spierpijn levert zeker een bijdrage aan de ontwikkeling van de spieren maar het is een misverstand om te denken dat je alleen door spierpijn vordering maakt van de spiergroei. Spierpijn is niet noodzakelijk voor het stimuleren van de spiergroei en de mate van de spierpijn zegt ook niets over de ernst van de spier beschadiging en spierpijn zorgt ook niet perdefenitie voor betere resultaten.