Zorgverzekeraars
De zorgverzekering is een verplichte verzekering voor inwoners van Nederland die ziektekosten vergoedt. De zorgverzekering vergoedt alle zorgkosten die onderdeel zijn van het basispakket. Een ander woord voor zorgverzekering is basisverzekering.
Iedere Nederlander van achttien jaar en ouder is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Hiermee is men vergoed voor alle zorgkosten die onderdeel zijn van het basispakket. Welke zorgkosten dit zijn, wordt periodiek vastgesteld door de overheid. Welke zorg onderdeel wordt van het basispakket, wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. Over het algemeen zijn de meest voorkomende zorgkosten onderdeel van het basispakket, zoals bezoek aan een huisarts, verblijf in een ziekenhuis, kraamzorg en geneeskundige geestelijke gezondheidszorg (GGZ).
Zorgverzekeraars hebben een zogenaamde acceptatieplicht. Dit houdt in dat iedere zorgverzekeraar verplicht is om iedere Nederlander die zich wilt laten verzekeren te accepteren voor de zorgverzekering. Zorgverzekeraars mogen voor een aanvullende verzekering wel strengere voorwaarden hanteren. Zo wordt in sommige gevallen eerst om een medische keuring gevraagd, alvorens men een aanvullende verzekering kan afsluiten.
In Nederland wordt er een onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten zorgverzekeringen. De meeste voorkomende zorgverzekeringen zijn de naturapolis en de restitutiepolis. Bij een naturapolis worden de zorgkosten alleen vergoed indien men zorg ontvangt van een zorgverlener die een contract heeft met de betreffende zorgverzekeraar. Dit wordt ook wel gecontracteerde zorg genoemd. Bij een restitutiepolis kan men ook gebruik maken van zorg van niet-gecontracteerde zorg, zonder dat men een eigen bijdrage moet leveren.