Wat is Cupping? en voor wie is het bedoeld?
14 april 2020 

Wat is Cupping? en voor wie is het bedoeld?

Cupping is een traditioneel geneeswijze die men gebruikt met name in het oosten. In China wordt cupping gebruikt met kennis van accupunctuur en energie meridianen in het lichaam. Overgewaaid van Indonesië tot naar de Romeinen kent cupping een lang geschiedenis van kundigheid, kennis en wetenschap.

Wat is het doel van cuppen?
Het doel van cupping is om te voorkomen van verspreiding van stagnatie en het elimineren van verklevingen en verhardingen in het aangedane weefsel.
Beschadigd weefsel herstelt zich door decompressie en beweging door middel van vacuum zuigkracht. De cups worden op pijnpunten geplaatst of door middel van olie verplaatst door ermee te bewegen op de huid. Geplaatste cups blijven 3 tot 5 minuten op dezelfde plek. Bewegende cups worden aantal keer herhaald.

Voor wie is cupping bedoeld?
Cupping is geschikt voor iedereen met of zonder klachten. Cupping bij klachten zijn voornamelijk gericht om het aangedane weefsel te versoepelen en bloedcirculatie op dat gebied op gang te brengen. Anderzijds is cupping onderhoud het lichaam en een boost voor het immuunsysteem. Het effect is per persoon verschillend, afhankelijk van leefwijze en herhaling van de behandeling.

*Uitzondering van behandeling bij zwangerschap, trombose/spataderen en suiker patiënten.

Om een duidelijker beeld te schetsen neem ik een klant die van 9 tot 5 werkt en voornamelijk achter de computer zit. Omdat de armen continu naar beneden hangen en de spieren in de nek schouder regio continu belast zijn door strekking, heerst er overbelasting in die regio. De spieren worden niet tot ontspanning gebracht door de armen in de lucht te bewegen. Dit gedeelte is dus gevoeliger voor verhardingen in het weefsel. Zonder behandeling kan dit pijn veroorzaken dat uitstraalt naar andere delen van het lichaam bijvoorbeeld de onderrug. Indien dit gebied wel word behandeld blijft het weefsel flexibel wat zorgt voor gezonde bloedtoevoer en voedingsopname door de spieren. Verdere blessures, ontstekingen en andere soorten trauma’s worden voorkomen.

Cupping bevordert het afvoeren van afvalstoffen
Menselijk lichaam is slim gebouwd. Ons lichaam produceert energie voor levensbehoefte en verdeeld en breekt cellen en afvalstoffen. Via onze lymfe systeem worden afvalstoffen afgevoerd en via onze klieren in de vorm van zweet of via ontlasting uitgedreven. In onze dynamische samenleving krijgen wij vaker een overbelasting van afvalstoffen in ons lichaam.Denk hierbij aan afstootgassen of E nummers in ons voedsel. Cupping geeft je lichaam een boost en helpt het verdrijven van deze afvalstoffen. Bloedcirculatie word op gang gebracht door vacuüm zuigkracht en de lymfe klieren worden aangesproken.

Wat voel je na een cuppingbehandeling?
Je voelt na de behandeling gelijk verschil in beweeglijkheid. Er kunnen zich verkleuringen op de huid bevinden door de zuigkracht van de vacuüm op de huid. Deze gaan meestal na een paar dagen vanzelf weer weg. Je kan je wel na de behandeling misselijk of duizelig voelen omdat alle processen in je lichaam inclusief je hoormoonhuishouding op gang komt door de boost van je bloedcirculatie. Een dag later kan je hier nog wat van voelen omdat je lichaam alle afvalstoffen heeft moeten verwerken.

Cupping kit
Een cupping kit bestaat uit verschillende cup soorten die toegepast kunnen worden op verschillende lichaamsdelen. Elk cup heeft zijn eigen functie om de specifieke gebied effectief te behandelen. Er zijn verschillende soorten cups en behandelmethoden. Glazen cups nemen door middel met een watje, dat ondergedompeld is met alcohol en aangestoken is met een aansteker, al het zuurstof uit het glas zodat het vacuüm word als je het aanbrengt op de huid. Bij deze behandelmethode kan je de zuigkracht van de cup niet beheren waardoor de cup te strak op het huid kan zitten. Bij plastic cups is de zuigkracht verstelbaar door het pompje die wordt gebruikt om het lucht uit de te zuigen. Voor extra veiligheid en hygiëne zijn de plastic cups populair. Wij gebruiken bij een cupping behandeling plastic cups zonder incisies. Hierbij word het huid en de onderlagen hiervan vacuüm gezogen zodat het weefsel word bewogen om het bindweefsel te
stimuleren om knopen en verklevingen die lichaamsbewegingen belemmeren te verminderen.

Tijdens het vacuüm word het bloed in het cup gezogen maar er ontstaat ook een decompressie in dat gebied. Alle lagen worden aangesproken om te bewegen zodat verklevingen worden geëlimineerd. Cupping brengt bloedcirculatie op gang zodat heling wordt gestimuleerd. Niet alleen spiergroepen maar ook aanhechtingen en ontstekingen kunnen worden behandeld. Denk hierbij aan een tenniselleboog of artrose. Dit kan ook een mooi resultaat brengen bij cellulite behandelingen.

Wet cupping
Een ander soort is wet cupping ofwel hijama uit het Arabisch, door middel van mini incisies op de lederhuid aan te brengen en vervolgens de cups te plaatsen worden alle onderhuids liggende afvalstoffen met het bloed uitgezogen. Cupping voordelen opgesomd:

  • Bewegingsvrijheid stimuleren
  • Verklevingen elimineren
  • Knopen losmaken
  • Bloedcirculatie verbeteren
  • Voedingsstoffen opnemen
  • Ontstekingen verminderen
  • Vermoeidheid tegengaan
  • Boost aan je lichaam voor algehele ontspanning en herstel

Met een blessure of vermoeide spieren kan een cupping behandeling verlichting geven aan het lichaam, met name de spieren. Herstel wordt bevorderd door bloedcirculatie op gang te brengen waar de spierscheuren optimaal worden gevoed. Genezing versneld en pijn wordt vermindert!

Over de schrijver
Mijn naam is Arno Bottse, onderdeel van het Managementteam van SPC AmsterdamIn 2012 ben ik afgestudeerd als Fysiotherapeut aan de hogeschool van Amsterdam, daarna heb ik mij jaren bezig gehouden met specialiseren in binnen de fitnessbranche, de gezondheidszorg en het ondernemerschap. Tijdens mijn opleiding Fysiotherapie heb ik diverse opleiding binnen de Fitness afgerond. Dit variëert van FitnessA, tot aan Personal Trainer zijn en zelfs het het verzorgen van Aerobic groepslessen. Ik ben vandaag aan de dag dus best wel all-round.
Reactie plaatsen