Tussenevaluatie bij het Sporten? Dit is waarom het zo belangrijk is
De twee belangrijkste momenten wanneer je start met sporten? Het startmoment en de tussenevaluatie bij het sporten.
Zonder twijfel!
Ik ga aan de hand van een voorbeeld uit proberen te leggen waarom vooral een tussenevaluatie bij het sporten zo belangrijk is.
Een voorbeeld ..
Stel je voor dat je voor het eerst een sprintje gaat trekken. Je bent héél gemotiveerd en je wilt er echt voor gaan. Je wilt een afstand afleggen van 100 meter binnen 20 seconden. Na het eerste rondje kom je erachter dat je een afstand af hebt gelegd van méér dan 100 meter, maar je hebt eigenlijk geen idee hoelang je erover gedaan hebt.
Je weet dan niet zeker of je je doel hebt bereikt, toch? Je weet ook niet hoe goed of hoe slecht je het gedaan hebt. Je weet niet of je de volgende keer iets sneller moet lopen, dat je meer tijd mag nemen of misschien wel een kortere afstand hoeft af te leggen. Je weet niet hoe of welke richting je moet bijsturen om jouw doel wel te behalen.
Het Startmoment is belangrijk omdat je zonder duidelijk startmoment niet weet wat er voor nodig is om je doel te bereiken en geen concreet plan kunt opstellen. De tussenevaluatie bij het sporten is belangrijk, zodat je kunt monitoren of je nog op de goede weg bent. Een belangrijk onderdeel van de training is namelijk het continu aanpassen van de training aan jouw lichaam.
De homeostase verstoren ..
Training is namelijk een verstoring van normale lichaamsprocessen. Deze normale lichaamsprocessen noemen we met een mooi woord, de homeostase. Zodra de homeostase wordt verstoord, zal je lichaam hierop reageren. Het reageren van het lichaam op een veranderde omgeving heet adaptatie. (betekenis: aanpassing)
Als het een goede adaptatie is, dan zal de reactie vaak zijn dat jouw lichaam sterker wordt of dat jouw conditie vooruit gaat. Op basis van deze reactie zul je de training namelijk weer moeten aanpassen. Jouw lichaam heeft steeds weer nieuwe/andere prikkels nodig om de homeostase te verstoren. Na de verstoring kan er weer een trainingsresultaat optreden.
Dit trainingsproces (homeostase verstoren, adaptatie, om vervolgens weer verantwoord de homeostase te verstoren) verloopt bij iedereen anders. Bij de ene sporter gaat dit sneller dan bij de andere sporter. Om de juiste trainingsprikkels en om deze op het juiste moment aan te kunnen bieden, plan je een tussevaluatie bij het sporten.
De Tussenevaluatie
Met een tussenevaluatie bij het sporten krijg je direct een beeld welke adaptaties er in het lichaam hebben plaastgevonden. Naast dat je de adaptaties (lichaamsreacties) in kaart brengt, beoordeel je ook of je nog steeds jouw doel bereikt en of de aangeboden trainingsprikkels nog steeds bij jou passen. Het komt namelijk regelmatig voor dat de trainingen, de oefeningen of de frequenties tijdens dit proces aangepast moeten worden om méér trainingsresultaat te bereiken.
Training is een coördinatiespelletje. Het is de uitdaging om ervoor te zorgen dat jouw training altijd perfect aansluit op de behoefte van jouw lichaam. Omdat jouw lichaam continu verandert, verandert dus ook jouw trainingsbehoefte.
Plan dus altijd regelmatig een tussenevaluatie in!