Homeostase

Om te kunnen begrijpen wat homeostase inhoud is het begrip interne milieu van groot belang. Het interne milieu bestaat uit weefselvocht die zich tussen de cellen en de haarvaten bevindt. Het interne milieu zorgt voor het verversen van de cellen. Dit komt doordat het bloed zuurstof en brandstof via het interne milieu naar de cel brengt. De cel geeft op zijn beurt de afvalstoffen af aan het interne milieu, die het weer afgeeft aan het bloed.

Homeostase is dus het op peil houden van de voedingsstoffen en afvalstoffen in de cellen via het interne milieu. Homeostase zorgt voor een perfect evenwicht. Wanneer het evenwicht verstoord wordt zorgt homeostase ervoor dat je hart sneller gaat kloppen. Zo komt er meer zuurstof in het interne milieu waardoor de cellen ook genoeg zuurstof kunnen krijgen. Wanneer je een teveel aan afvalstoffen in het interne milieu wordt dit opgeslagen in bepaalde organen, zodat het interne milieu goed kan blijven werken. Zo blijft alles op peil. Denk maar eens aan zweten. Dit komt doordat er teveel warmte vrij komt tijdens de stofwisseling. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je je inspant. Aderen verwijden zich en zweetklieren geven meer zweet af. Op deze manier wordt je lichaamstemperatuur op peil gehouden.

Het kan echter wel eens voorkomen dat de homeostase wordt verstoord. Dit kan gebeuren door inspanning van bijvoorbeeld sport. Wanneer je sport verlies je veel energie. Je organen krijgen niet meer genoeg brandstof om goed te kunnen functioneren en dus word je na een poos hardlopen moe. Als je sprint word je vaak na enkele seconden al moe. Deze vermoeidheid kun je als een waarschuwing beschouwen, want wanneer je alsmaar door zou sprinten en geen rem heb, kunnen je organen het niet meer aan. Je organen moeten namelijk zo hard werken. Je lichaam is niet in staat om de gebruikte energie op tijd bij te vullen.
Reactie plaatsen