Overlevingsstress in December

Overlevingsstress ?!

Voel je ook die decemberdrukte al om je heen? Iedereen druk aan het plannen, regelen, de laatste dingetjes afsluiten .. druk druk druk….

Je zou er bijna een burn-out van krijgen, wat trouwens geen gekke gedachte is als je hieronder leest wat er in de december maand met je lichaam gebeurt.Wist je dat in december alle nieuwe gedragspatronen die je jezelf hebt aangeleerd om een beter en gezonder mens te worden bijna allemaal weer vervallen? De groep mensen die terug valt in oude patronen is in december het grootst. 

Heftig hé ..

Dit heeft te maken met Overlevingsstress..

Het woord zegt het eigenlijk al. Wanneer je overlevingsstress hebt dan heb je het vooral druk met overleven. Je kunt het vergelijken met iemand die net nieuwe zelfverdedigingstechnieken heeft aangeleerd. Wanneer je dan in situatie beland waarin je deze technieken nodig hebt, dan ken je vaak al meer dan de helft niet meer.  We herkennen dit misschien wel van de tentamenmomenten.. Dan heb je zo hard geleerd, maar wanneer je dan uiteindelijk het tentamen hebt en je leest de vragen, dan heb je ineens de zogenaamde black-out

 Wat eigenlijk een gekke naam is, want je bent namelijk gewoon nog bij bewustzijn :p

Ook deze situaties hebben te maken met overlevingsstress. Tijdens dit soort momenten gebeurt er iets bijzonders in je hersenen.  Je hersenen maken cortisol (het stresshormoon) aan. Cortisol is net als adrenaline een hormoon (een stofje in je hersenen) welke in sommige situaties in de hersenen aangemaakt worden. Er is alleen wel een groot verschil tussen cortisol en adrenaline.

Adrenaline is vooral handig als je direct (in een fractie van een seconde) moet reageren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de situatie dat je bijna wordt aangereden door een bus. Of dat plotseling een kind tussen twee auto’s ziet wegschieten terwijl jij met je auto maar op enkele meters afstand rijdt. Cortisol maakt het juist mogelijk om een langere tijd alert te blijven. Om een langere periode het hoofd te bieden aan de bedreigende/stress situaties die het lichaam ervaart.

Uit onderzoek is gebleken dat het cortisol gehalte in december het hoogste is. Dit brengt natuurlijk ook een groot gevaar met zich mee. Bekende symptomen van “te lang” een te hoge cortisol gehalte zijn..

  • Slaapproblemen
  • Overgewicht
  • Afbraak van spieren
  • Afname hersencapaciteit
  • Uitputting/vermoeidheid
  • Darmklachten
  • Depressie/burn-out
  • Verminderde weerstand/immuunsysteem
Over de schrijver
Mijn naam is Arno Bottse, onderdeel van het Managementteam van SPC Amsterdam In 2012 ben ik afgestudeerd als Fysiotherapeut aan de hogeschool van Amsterdam, daarna heb ik mij jaren bezig gehouden met specialiseren in binnen de fitnessbranche, de gezondheidszorg en het ondernemerschap. Tijdens mijn opleiding Fysiotherapie heb ik diverse opleiding binnen de Fitness afgerond. Dit variëert van FitnessA, tot aan Personal Trainer zijn en zelfs het het verzorgen van Aerobic groepslessen. Ik ben vandaag aan de dag dus best wel all-round.
Reactie plaatsen