Het komt regelmatig voor dat mensen sporten met een blessure. In theorie is dit goed mogelijk, maar de praktische uitvoering hiervan is vaak waar het mis gaat. Tijdens een training heb je namelijk te maken met twee soorten pijn.
Enerzijds de pijn waar je doorheen wilt trainen, om een “overload” prikkel te creëren en anderzijds de pijn die jouw lichaam aan jouw hersenen afgeeft als signaal van schade in het lichaam. Dit is voor veel mensen verwarrend omdat een trainingsprikkel in theorie ook een schade prikkel is. Toch is er in de praktijk een wezenlijk verschil. Een trainingsprikkel is namelijk de pijn waar je doorheen wilt en de andere pijn wil je helemaal niet door heen, omdat dit de situatie alleen maar verergert.
Onze tips om te sporten met een blessure ..
Om hier in de praktijk zo goed mogelijk mee om te gaan, zijn er vier belangrijke tips die je moet onthouden, voordat je gaat sporten met een blessure.
Pijn is een slechte indicator!
Pijn is geen goede indicator voor een goede training, anders zul je altijd de pijngrens op zoeken. Pijn wordt vaak afgegeven als signaal van schade in het lichaam. Vervolgens moet je je altijd afvragen, is dit een pijn waar je doorheen wilt of niet.
Train bewust
Ken het doel waarom je voor een specifieke oefening kiest. Geeft deze oefening jouw pijn? Geen nood. Kies dan een andere oefening, waarmee je nog steeds hetzelfde doel kunt bereiken. Een oefening die de pijn niet provoceert.
Herken je grenzen
Je wilt natuurlijk je grenzen verleggen, maar het zijn niet voor niets grenzen. Deze kun je alleen verantwoord overschrijden. Dat doe je door het volgen van trainingsrichtlijnen of trainingsprincipes die vanuit de wetenschap beschrijven hoe je dit het beste kunt doen. Die beschrijven exact hoe je het beste kunt sporten met een blessure.
Normen en waarden!
Weet aan welke normen je wilt voldoen en beoordeel of dit voor jouw realistisch is. Normen zijn gemiddelden. De kans dat je niet aan een gemiddelde voldoet is veel groter, dan dat je wel aan een gemiddelde voldoet. Dat maakt het immers tot een gemiddelde.Heb je vragen of wil je graag dat onze specialisten jou erbij helpen?
Stel jouw vraag dan in onze social club op SPC Online Of neem contact met ons, dan kunnen wij jou altijd iets specifieker adviseren.
gezondheidinformatie bloggers
op 31 Jul 2019Arno-Bottse
op 31 Jul 2019