Vetten zijn net als koolhydraten en eiwitten een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Deze voedingsstoffen zijn in grote hoeveelheden aanwezig in onze dagelijkse voeding. Om deze reden worden ze ook wel Macronutriënten of Macro's genoemd.
Vetten zitten vooral in voedingsmiddelen als olie, halvarine, snacks en sausjes. Het is simpelweg een mengsel van verschillende vetzuren, die op basis van de verhouding verdeeld kan worden in verzadigde en onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten hebben een verlagende effect op het LDL-cholesterol gehalte in het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.
Vet blijft relatief lang in de maag en geeft daarom voor langere tijd een verzadigd gevoel. Vrijwel alle vetzuren uit eten worden verteerd door het lichaam. In de ontlasting is dan ook bijna geen vet aanwezig.
We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.
privacy verklaring