Achillespeesruptuur

De achillespees is de pees die zich aan de achterzijde van de voet en de enkel bevindt. Hij verbindt de kuitspier met het hielbeen. Bij een achillespeesruptuur is er sprake van een scheur in de achillespees. Dit heeft flinke gevolgen voor de enkel en de voet.


Bij een achillespeesruptuur is de achillespees gescheurd. Dit veroorzaakt hevige pijn laag achter op de kuit of enkel. In deze folder leest u meer over de verschillende behandelingen die mogelijk zijn bij een achillespeesruptuur.
Een gescheurde achillespees kan operatief of niet-operatief behandeld worden. Bij beide behandelmethoden zijn er verschillende vormen van mobilisatie/immobilisaties mogelijk:
 • tape om de gehele voet en het gehele onderbeen;
 • het dragen van een afneembare schoen;
 • gips.

Uw behandelend specialist overlegt met u welke behandeling het beste past bij uw letsel.

Gips

Direct na het ontstaan van de achillespeesruptuur wordt er op de Spoedeisende hulp een spalk aangelegd. Deze spalk zal in een ‘spits’-stand worden aangelegd zodat uw achillespees op ontspanning komt te staan. Wordt uw achillespeesruptuur operatief behandeld, dan draagt u de spalk tot twee weken na de operatie.
Wordt u niet geopereerd, dan wordt de spalk vervangen door achillespeestape, wrape of een brace. Hierover leest u hieronder meer.

Eén van de behandelmethodes, na een geopereerde achillespeesruptuur, is het voortzetten van het gips. Na twee weken een spalk te hebben gedragen krijgt u nog vier tot zes weken gips. Waarbij uw voet langzaam steeds verder in 90 graden (de normale stand van de voet) wordt gezet. De achillespees komt daardoor steeds meer op spanning.

Achillespeestape/wrape

Als de achillespeesruptuur operatief wordt behandeld, draagt u de eerste twee weken na de operatie een spalk. Na twee weken na de operatie wordt de spalk vervangen door achillespeestape/wrape of een brace. Vier weken na de operatie vindt er nog een wissel plaats. Soms kan tape ook nog een eindfase zijn van een niet-operatieve behandeling.

Achillespeestape/wrape is een taping van de gehele voet en het gehele onderbeen tot aan de knie. Lopen gaat het beste met goed sluitende schoenen met veters.

Een brace is een soort afneembare schoen, genaamd een vacoped:

Brace

Vacoped


 • Na het ontstaan van een achillespeesruptuur krijgt de patiënt een vacoped aangelegd door de gipsverbandmeester in 30 graden spitsstand.
 • Na twee weken wordt de vacoped in 15 graden spitsstand gezet.
 • Na vier weken wordt de vacoped in 0 graden spitsstand gezet.
 • Na zes weken is er een afspraak met de behandelend arts, daarna wordt de vacoped ingesteld op 0-30 graden.
 • Na acht tot tien weken mag de vacoped af.

Oefenen


 • Als uw voet in spits staat, kunt u de voet een beetje belasten met een hakverhoging. U moet dan in ieder geval met twee krukken lopen.
 • U mag net zo veel belasten als de spanning in de kuit toestaat. Pijn is niet goed.
 • Op het moment dat u zonder hakverhoging in de tape of wrap zit, kunt u eraan gaan werken om een normaal looppatroon te ontwikkelen. U zult aanvankelijk kleinere stappen moeten nemen, met extra aandacht voor het 'afwikkelen' van de voet.
 • Loop niet op uw tenen, omdat dit een te grote spanning op de achillespees geeft.
 • Wees voorzichtig met piekbelasting tijdens traplopen, grote passen nemen en op de tenen of hielen staan.
 • Ook als u uit de tape bent, moet u voorzichtig zijn met piekbelasting van de achillespees, bijvoorbeeld bij fietsen.

Als u geopereerd bent aan uw achillespeesruptuur zullen de vervolgafspraken op de gipskamer gecombineerd worden met de fysiotherapeut. Maar u bent natuurlijk altijd vrij in de keus of u een fysiotherapeut in uw eigen omgeving benadert.

Reactie plaatsen