5 tips om een geschikte personal trainer te vinden
Een Personal trainer vinden is in theorie niet meer zo moeilijk als een paar jaar geleden. De laatste jaren komen trainers namelijk als paddenstoelen uit de grond schieten. Dit neemt natuurlijk ook wel een aantal grote gevaren met zich mee. Ik wil je van een aantal gevallen op de hoogte brengen, die ik recent ben tegen gekomen:..
"Trainen zonder jouw doel te bereiken! Het komt vaak voor dat klanten al lange tijd onder begeleiding van een Personal trainer bezig zijn, maar simpelweg hun doel NIET bereiken. Dit is niet alleen zonde van het geld is, maar je neemt ook gewoon structureel een dienst bij iemand af die voor jou niet lijkt te werken. Een goede trainer heeft kennis van bewegingsleer, inspanningsfysiologie en weet precies wat hij of zij moet doen om ervoor te zorgen dat de klant de nodig resultaten gaat behalen. Daar wordt de trainer immers voor betaald!
"Mijn Personal trainer heeft geen diploma" Het komt regelmatig voor dat klanten trainen onder begeleiding van een niet gediplomeerde Personal trainer. Een trainer die niet gediplomeerd is simpelweg nooit volgens een erkende opleiding (een instantie die hiervoor bevoegd is) getoetst op zijn kennis, competenties en vakbekwaamheid binnen de fitnessbranche. Natuurlijk heb je uitzonderingen op de regel. Goede trainers die zoveel ervaring hebben opgedaan, maar gewoon geen diploma hebben. Maar de kans dat je zo een talent tegenkomt is 1 op de 1000 ..
Wil jij dat risico nemen ..? (ik namelijk liever niet)
"Ik betaal te veel / te duur betalen" Net zoals iedereen, willen natuurlijk ook trainers graag rijk worden. Ik schrik vaak van de bedragen aan uurtarieven die ik voorbij hoor komen. Soms betaal je méér voor de "naam" van de trainer, dan voor de kwaliteit. Een bekende trainer heeft al gauw de neiging om zijn tarieven ten opzichte van zijn concurrenten omhoog te schroeven. Deze bekendheid zegt natuurlijk niets over de kwaliteit van zijn training, maar slechts iets over de populariteit ervan.
Een uurtarief boven de €60 per uur vind ik namelijk al best prijzig, maar dat is mijn mening! Personal training is een vrij beroep en het staat elke trainer vrij om het bedrag te vragen dat hij vind dat 'ie waard is. Dit resulteert soms inderdaad in hele hoge bedragen.
Slechte begeleiding Soms belanden klanten bij een trainer, die een slechte kwaliteit levert. Net zoals je je auto bij een slechte garage kunt brengen, kan het ook zomaar zo zijn dat je jouw lichaam naar een slechte trainer brengt en daarmee dus niet het juiste onderhoud (lees: training) krijgt. Het krijgen van slechte begeleiding tijdens de oefeningen kan leiden tot chronische blessures.
Herken je één van deze gevaren?
Ik hoop het niet! Dit zijn namelijk geen situaties waar je graag in wilt belanden. Om ervoor te zorgen dat je je uit deze situatie kunt redden of nog beter.. om te voorkomen dat je in één van bovenstaande situaties beland, geven we je 5 tips die je direct kunt toepassen wanneer je op zoek bent naar een goede personal trainer.
Tip 1: Bekijk altijd even de website
Voordat je met een trainer aan de slag gaat, bekijk altijd eerst even zijn of haar website. Anno 2019 is een website voor elke trainer een "must have". Dit is eigenlijk een soort digitale visitekaartje. Dit geeft jou als potentiële klant namelijk direct een eerste impressie van de sfeer van de club/trainer, de professionaliteit van zijn diensten en daarnaast kun je direct beoordelen of de visie van de trainer past bij jouw doelen.
Wil je een voorbeeld van hoe een goede website eruit ziet? Bekijk SPCAmsterdam.com
Tip 2: Leg het eerste contact ..
Als je op basis van de website een goed gevoel hebt bij de organisatie of bij de trainer, dan is het tijd om contact te maken. Bij sommige organisatie kan dat via de website, maar bij sommige trainers moet dit per e-mail, whatsapp of telefonisch. Bekijk in elke geval de contactmogelijkheden en leg het eerste contact. Als je contact hebt gemaakt kun je namelijk jouw doel aan de trainer voorleggen, zodat de trainer of de organisatie snel kan beoordelen of er een match is tussen jouw behoefte en het aanbod van de organisatie.
[caption id="attachment_203565" align="alignleft" width="283"] kamer van koophandel[/caption]
Tip 3: Check even het Kvk nummer
Als je bij een Personal trainer aan de slag gaat die zelfstandig of voor een organisatie actief is, check dan altijd het kvk nummer. Als een Personal trainer niet bij de kamer van koophandel staat ingeschreven, dat werkt hij zwart. Dit kan hem problemen opleveren, maar jou ook! Als het afnemen van zijn dienst uiteindelijk op een conflict uitloopt (bijvoorbeeld omdat hij niet de diensten levert die hij heeft beloofd of hij is er met jouw geld van door) dan heb je bijna geen poot om op te staan en kun je hem eigenlijk ook niet meer traceren. Ook deze gevallen hebben wij regelmatig voorbij zien komen.
Advies: Op de website of op de factuur staat vaak het kvk nummer weergeven (dit is verplicht). Vervolgens kun met dit nummer nagaan op de website van de kamer van koophandel of het bedrijf ook werkelijk onder zijn handelsnaam staat ingeschreven.
Tip 4: Ervaring- en referentiecheck
Bekijk op de website of vraag tijdens het telefonische gesprek naar de ervaring van de trainer(s) of de organisatie. Vraag bijvoorbeeld naar de behaalde diploma's of vooropleiding. Je wilt natuurlijk wel dat jouw trainer opgeleid is om met jouw lichaam aan de slag te kunnen. Je laat toch ook niet een onopgeleide monteur aan jouw auto komen?
[caption id="attachment_203567" align="alignnone" width="300"] Deze trainers bestaan echt! (Bekijk volledige video)[/caption]
Bekijk ook even de referenties van de trainer op zijn website, misschien ken je andere mensen die daar gesport hebben, vraag dan altijd even na hoe het hun is bevallen.
Tip 5: Plan een proeftraining in!
Plan vrijblijvend een proeftraining in bij de trainer. De beste manier om voor jezelf te beoordelen of er een match is tussen jou en de trainer is om het simpelweg gewoon te proberen. Het is belangrijk om te bekijken hoe je je bij de trainer voelt en of je er vertrouwen in hebt dat de trainer je kan helpen om jouw doel te behalen.
Vond je dit artikel interessant? Wil je nog meer waardevolle tips ontvangen waarin je leert om het beste uit jezelf, jouw training en jouw voeding te halen?
We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.
privacy verklaring
Delano
op 23 Jul 2019