Pijn in de enkel?

Pijn in de enkel komt in 2019 steeds vaker voor. Veel bij sporters, maar ook veel bij mensen die in korte tijd zijn aangekomen. In allebei de gevallen is het raadzaam om zo snel mogelijk te bekijken waar de pijnklachten vandaan komen. Pijn in de enkel kan op twee manieren ontstaan. Door een trauma moment (waarbij een verzwikking of verstuiking vaak voorkomt) of door een structurele overbelasting.

Niet chronische pijn is vaak een signaal van het lichaam en kan duiden op een schade in één van de weefselstructuren. In méér dan 50% van de gevallen zal de pijn vanzelf weer afnemen. In 30% van de gevallen is aanvullend onderzoek door een fysiotherapeut aan te raden.

Het enkelgewricht bestaat uit meerdere botstukken. De grootste botstukken zijn, het kuitbeen (fibula), het scheenbeen (tibia) en het sprongbeen (talus). Om de enkel ligt een gewrichtskapsel. Daaromheen zorgen een aantal gewrichtsbanden en pezen voor stabiliteit van de enkel.

Er zijn verschillende aandoeningen die pijn in de enkel kunnen geven. Elke aandoening heeft zijn eigen oorzaak en symptomatologie. De meest voorkomende oorzaken van pijn in de enkel zijn:

    • Achillespeesontsteking

    • Artrose

    • Gewrichtsmuis

    • Haglundse exostose

    • Verstuikte enkel

Over de schrijver
Mijn naam is Arno Bottse, onderdeel van het Managementteam van SPC Amsterdam In 2012 ben ik afgestudeerd als Fysiotherapeut aan de hogeschool van Amsterdam, daarna heb ik mij jaren bezig gehouden met specialiseren in binnen de fitnessbranche, de gezondheidszorg en het ondernemerschap. Tijdens mijn opleiding Fysiotherapie heb ik diverse opleiding binnen de Fitness afgerond. Dit variëert van FitnessA, tot aan Personal Trainer zijn en zelfs het het verzorgen van Aerobic groepslessen. Ik ben vandaag aan de dag dus best wel all-round.
Reactie plaatsen