Zo werkt jouw zorgverzekering

Dit is hoe jouw zorgverzekering werkt ..

In Nederland zijn we bij de wet verplicht om allemaal een Basisverzekering te hebben.  Vanuit jouw Basisverzekering wordt er zorg vergoed. Dit betekent dus letterlijk dat jouw zorgverzekeraar zal betalen voor de zorg die je nodig hebt. Hier betaal je namelijk elke maand een bedrag voor, jouw maandelijkse zorgpremie.

Jouw zorgverzekering is in principe opgedeeld in 2 soorten verzekeringen. Een basisverzekering en een aanvullende verzekering. Om duidelijk uit te leggen wat het verschil is ga ik ze allebei even voor je uiteen zetten.

Basisverzekering
Het hebben van een basisverzekering is in Nederland verplicht. Dit is het betalen voor de zorg die je in Nederland minimaal nodig hebt. Met deze verzekering ben je in o.a. verzekerd voor:

 • Huisartsen zorg
 • Verblijf in het ziekenhuis
 • Medicatie en geneesmiddelen
 • Psychologische hulp
 • Verpleegkundige zorg en kraamzorg
 • Tandheelkunde (tot 18 jaar)
 • Beweegzorg (tot 18 jaar)

Zodra je deze zorg nodig hebt, zal jouw zorgverzekeraar dit vergoeden. Dit betekent dat jouw zorgverzekeraar de behandelaar  zal betalen om jou zorg te kunnen verlenen. Om er zeker van te zijn dat je deze zorg niet gebruikt, terwijl je het niet echt nodig hebt.. Is het eigen risico in het leven geroepen.

Eigen risico
Eigen risico wilt zeggen dat je de eerste kosten die je maakt zelf moet betalen. Het maakt dan ook niet uit bij welke organisatie of zorgverlener je deze kosten hebt gemaakt. De eerste euro’s komen uit jouw eigen zaak!
Het wettelijke eigen risico bedraagt inmiddels al €385,-. Dit betekent dus dat je de eerste € 385,- aan kosten die je maakt, zelf moet betalen. Zodra je eenmaal de grens hebt bereikt. Neemt jouw zorgverzekeraar het weer van je over. Omdat kinderen (tot 18 jaar) zijn meeverzekerd met de onderen, hebben kinderen deze eigen risicoplicht niet. Voor kinderen wordt dus direct alle zorg vanaf het begin volledig vergoed.

Sommige zorgverzekeraars hebben een trucje bedacht dat je het eigen risico bedrag heel hoog kunt zetten (tot en met € 800,- i.p.v. de wettelijk verplichte €385) zodat jouw maandpremie dan lager uitvalt dan het gemiddelde. Dit trucje heeft zowel voor- als nadelen. Enerzijds betaal je een lager bedrag per maand, maar aan de andere kant komen de eerste €800,- aan medische kosten voor eigen rekening. Dit trucje is alleen voordelig voor mensen die eigenlijk nauwelijks tot nooit zorg nodig hebben.

Aanvullende verzekering
Naast een basisverzekering heb je ook de mogelijkheid tot het kiezen van een aanvullende zorgverzekering. Het hebben van een aanvullende zorgverzekering is niet wettelijk verplicht. Een aanvullende verzekering is vaak persoonlijk en afhankelijk van de zorgbehoefte. Mijn aanvullende verzekering bestaat bijvoorbeeld uit een tandmodule en een brilmodule. Dat is namelijk de enige zorg die ik het hele jaar door nodig heb. Sommige mensen kiezen voor een fysiotherapie module, andere voor een tand module, sommige voor orthodontie etc. Dit is heel erg afhankelijk van de zorg die jij nodig hebt.

Het fijne aan een aanvullende verzekering is dat deze over het algemeen niet eigen risico belastend is. Deze zorg wordt dus in bijna alle gevallen 100% vergoed door jouw zorgverzekeraar.

Mijn advies
Zorgverzekeraars zijn net als elke bedrijf ook gewoon commerciële organisaties. Het enige doel is dan ook om jou zoveel mogelijk premie te laten betalen en zo weinig mogelijk te betalen voor zorg die je nodig hebt. Dan is de winst voor hun het grootst!

Persoonlijk vind ik het belangrijker dat iedereen de juiste en passende zorg krijgt. Ik heb daarom een aantal tips opgeschreven. Dit zijn tips die ik altijd gebruik om de juiste zorgverzekeraar te kiezen. Misschien heb jij er ook wat aan:

 1. Begin op tijd met oriënteren
 2. Vertrouw geen enkele vergelijker
 3. Kijk terug naar het afgelopen jaar
 4. Kies kwaliteit boven kwantiteit
 5. Raadpleeg jouw behandelaar
 6. Doe de behandelingscheck
 7. Zet jouw behandelingen om in strippen
Over de schrijver
Mijn naam is Arno Bottse, onderdeel van het Managementteam van SPC Amsterdam In 2012 ben ik afgestudeerd als Fysiotherapeut aan de hogeschool van Amsterdam, daarna heb ik mij jaren bezig gehouden met specialiseren in binnen de fitnessbranche, de gezondheidszorg en het ondernemerschap. Tijdens mijn opleiding Fysiotherapie heb ik diverse opleiding binnen de Fitness afgerond. Dit variëert van FitnessA, tot aan Personal Trainer zijn en zelfs het het verzorgen van Aerobic groepslessen. Ik ben vandaag aan de dag dus best wel all-round.
Reactie plaatsen